top of page
  • Skribentens bildEditor

Marint skräp trolig dödsorsak hos uppspolad kaskelot, Hawaii

Uppdaterat: 5 feb.

En kaskelot (17 m) som spolades i land i Kauai, Hawaii har troligen dött på grund av stora volymer av förlorade fiskeredskap, plast och marint skräp som återfanns i dess mage.


I valens mage fanns sex hagfiskfällor, sju typer av fiskenät, två typer av plastpåsar, fiskelina och en flottör från ett nät. Forskare hittade också bläckfisknäbbar, fiskskelett och rester av andra byten i valens mage. Osmält föda i form av fisk och bläckfiskar fanns även i magen vilket syftar ytterligare på att blockeringen av marint skräp var det som var den primära dödsorsaken.


Plasten i haven ökar dagligen och marin nedskräpning är i dagsläge ett nationellt problem. Forskare tror att 5-13 miljoner ton plast tillkommer i haven varje år. Av det marina skräpet är 80-85% plast. Av det marina skräpet räknas förlorade fiskeredskap som det farligaste skräpet för djur. Dessa typer av redskap bidrar till något som kallas spökfiske. Det vill säga - de förlorade fiskeredskapen fortsätter att fiske även fast att de förlorats i havet. Djur fortsätter att fångas i de förlorade fiskeredskapen vilket attraherar asätare/predatorer som även dem riskerar att fastna i materialet.


Källa: Swallowed fishing gear and plastic most likely cause of Hawaii whale’s death | Hawaii | The Guardian Skräp i havet | Håll Sverige Rent (hsr.se) & Fiska skräpfritt du också! | Håll Sverige Rent (hsr.se)

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page