top of page
  • Skribentens bildEditor

Tumlare - behov av hög tillväxt under sitt första levnadsår.

Uppdaterat: 5 feb.

En ny studie av Emilie Nicoline Steipen et al. 2023 visar att tumlare behöver en tillväxt upp mot 66% under deras första år för att skapa sig ett tillräckligt späcklager för att underhålla deras höga energibehov. Tumlare är en enda valen som bor permanent i svenska vatten. De rör sig huvudsakligen i den södra delen av Östersjön. I dagsläge är Östersjötumlaren akut hotad.

Läs mer här: Tumlare i Östersjön - Världsnaturfonden WWF Enligt studien växer tumlare 66% i kroppslängd och ökar 288% i kroppsmassa under sitt första år. Studien är utförd på tumlare i fångenskap men siffrorna jämförs med tumlare från vilda populationer i artikeln. En ny upptäckt är bland annat att tillväxten hos tumlare i fångenskap stannar av kring könsmognad (som sker vid 2-5 års ålder) - vilket stämmer överens med studier som utförts på tumlare i vilda populationer. Tidigare studier av tumlare i fångenskap har visat på en kontinuerlig tillväxt även efter könsmognad.


Källa: Determination of growth, mass, and body mass index of harbour porpoises (Phocoena phocoena): Implications for conservational status assessment of populations - ScienceDirect

(bilden nedan visar inte tumlare)
0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page